Uppsala Fria

Uppsala Pride skapade riksdebatt

Uppsala Prides beslut att inte låta Liberala ungdomsförbundet eller myndigheter som polisen och migrationsverket delta i Uppsala Pride fick stort genomslag i riksmedia under veckan och har skapat en stundtals hetsig debatt.

Ställningstagandet gjorde att flera organisationer, däribland Miljöpartiet och Genusföreningen vid Uppsala Universitet, hoppade av arrangemanget.

På Svenska Dagbladets kulturblogg kunde man läsa att ”antikapitalister kidnappar Pride” som enligt skribenten Tobias Brandel blivit en gemensam högtid i Sverige:

”I konsensuslandet Sverige värnar vi våra gemensamma högtider, dit Pride kommit att räknas. Det är därför fördömandena blivit så starka - och samfällda - mot Uppsala Prides beslut att porta Folkpartiets ungdomsförbund Luf från festivalen” skriver han.

Expressens Anna Hellgren menar istället att den diskussion som blommat upp är ett ”friskhetstecken för en rörelse som har sitt ursprung i ett våldsamt upplopp mot polis och förtryckande strukturer. Tvärtemot dagens uppfattning att det är en mänsklig rättighet för politiska partier, myndigheter och random heteros, inklusive kristdemokrater och migrationsverket, att sola sig i glansen av hbtq-parader.”

Hellgren påminner också om att HBT-Liberalerna lyckades driva igenom ett förbud mot AFA:s deltagande i Stockholm Prides parad för några år sedan.

Även Ystads Allehandas ledarsida plockade upp nyheten. Tidningen skriver att Uppsala Pride ”har kidnappat en organisation med ett vällovligt och allmänmänskligt syfte för att bedriva klasshat.”

Under den gångna veckan har olika grupperingar i samhället med olika politiska inriktning gjort anspråk på Pride och borgerliga ledarsidor har anklagat Uppsala Pride för dubbelmoral och trångsynthet.

Andra, till exempel bloggen Queers Against Pinkwashing, riktar istället strålkastaren på de organisationer som nekats att delta i Uppsala Pride. Bloggen menar att organisationerna sysslar med ”Pinkwashing” och vill framställa sig som mer HBTQ-vänliga än de egentligen är.

”Det verkar råda konsensus kring att det går att göra saker ”opolitiskt”. Vi menar att det inte går. Att välkomna ”alla” är också ett politiskt ställningstagande. Någonstans måste alla Pride-festivaler dra sin gräns. Ska precis alla politiska partier välkomnas? Sverigedemokraterna? Svenskarnas Parti? Ska Swedish Defence Leauge få gå med i prideparaden i Stockholm?"

Annons

Rekommenderade artiklar

Glömda barn fångas upp

Barn som lever med föräldrar med missbruksproblem, de så kallade glömda barnen, måste fångas upp av andra vuxna. Det menar Vara Vettig Vuxen-nätverket i Uppsala som för åttonde året i rad arrangerar kursen med samma namn.

Kurs anordnas i fredlig konfliktlösning

Det finns metoder i hur man hanterar konflikter konstruktivt. För detta arrangeras en kurs i både konfliktlösning och hur man kan uppnå samhällsförändringar genom ickevåldslig aktion.

Ny webbsida samlar brukarnätverken

I fredags lanserades en ny webbportal för brukarnätverken för personer med psykisk ohälsa på Café Mumrik i Uppsala. Samtidigt ordnades manifestationer på 18 andra orter runt om i landet.

Veronika Skärlund

Lantbruket kan sänka koldioxidhalten i atmosfären

Mat&Miljö

I dagsläget är jordbruket beroende av fossilt bränsle, men med ny teknik skulle bönderna kunna bidra till att minska koldioxiden i atmosfären. Det menar Upplands ekologiska bönder och efterfrågar mer politisk vilja.

© 2015 Uppsala Fria